cropped-Stempel_florian-filter.png

Florian Collectie

Florian is de merknaam van mijn producten en betekent bloeiende. Ik verwijs hiermee ook naar Flora, de Romeinse godin van de lente en de bloemen. Florian staat voor natuur, het aardse, duurzaam, aandacht en slow fashion. Mijn ontwerpen zijn de verbeelding van mijn zoektocht naar het aardse. Ik verzamel stenen, fossielen en schelpen en houd van hun tactiele schoonheid. Het experimenteren met natuurlijke materialen is altijd onderdeel van mijn werkproces geweest. Inspiratie ontstond toen ik als kind opgroeide in een oud huis waarvan de structuur en patronen van de verweerde muren tot mijn verbeelding spraken. Ik droomde ervan om stof in de vochtige grond met ijzervijzel te begraven en dan jaren later kijken wat daar uitkomt.

De producten van Florian zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Ik schilder met pigmenten, verkregen uit de natuur, op wol en zijde. De kleuren haal ik uit sappen van bijvoorbeeld rozen, kurkuma, walnoten, esdoorns, vlierbessen of guldenroede die ik hier in het Vondelpark vind. Van tevoren weet ik nooit welk patroon ontstaat. Iedere sjaal is weer een verrassing.
Ik doe alles zelf. Van het plukken van de bladeren, het voorbehandelen van de stof, het kleuren van de stof, het bedrukken en nabehandelen. Ieder detail krijgt evenveel aandacht tot het ontwerp van het merklabel Florian aan toe.

Het begon allemaal toen een vriendin mij vroeg om een herinneringssjaal te maken aan haar tuin. Met het sap verkregen uit de bladeren van bloemen, planten en bomen, maakte ik die sjaal. Nu draagt ze de tuin als herinnering met zich mee. Toen heb ik van mijn eigen herinnering aan de oude walnotenboom in de tuin waar ik als kind opgroeide, een sjaal gemaakt. En zo ontstonden meer sjaals die ik maakte van het sap van bladeren en groeide de collectie. Ik bedruk en ontwerp ook etuis en kussenhoezen. Van restlappen maak ik sinds kort speldenkussens, zinnelijke objecten die je ook als kleine sculpturen in je huis kunt neerzetten. Mijn sjaals maak ik van wol en zijde, in een egale, monochrome kleur of bedrukt met patronen uit de natuur.

Mijn producten ontstaan op de cadans van de wisseling van de seizoenen. De herfst wanneer de bladeren veel tannine hebben is mijn oogsttijd. De winter is de stille tijd, de natuur is in zichzelf gekeerd en dan ben ik bezig met het bewerken van de oogst en het kleuren met bladeren, pitten en schillen die ik heb bewaard. In de Lente is het blad nog te jong om sap te produceren, maar vaak krijg ik dan de restbladeren van een bloemenverkoper hier om de hoek zoals verschillende soorten eucalyptus. Ik ben gek op eucalyptus. Het is van zichzelf zilverachtig groen en als je het twee uur stoomt wordt het knal oranje. De eucalyptus zorgt voor prachtige kleurgradaties rood en oranje die zorgen voor oplichtende accenten.

Speldenkussens

-under construction-

Viltwerk

-under construction-

Wollen speel- en contact ballen

-under construction-

Scroll to Top